- Traditionele begrafenissen met zwarte kleding, cake en koffie komen steeds minder voor.
- Nederlanders kiezen vaker voor een persoonlijke ceremonie, waarbij de nadruk meer ligt op het vieren van het leven dan op afscheid nemen.
- Ook groeit de interesse in een duurzame uitvaart, door bijvoorbeeld te kiezen voor een biologisch afbreekbare kist of het nieuwe alternatief voor cremeren: resomeren.
- Lees ook: Begrafenis of crematie? Dit zijn alle relevante kosten per onderdeel van de uitvaart
Bloemen, speeches en de lievelingsmuziek van de overledene: dat zijn de hoofdingrediënten van een traditionele uitvaart. “Maar steeds meer Nederlanders kiezen tegenwoordig voor een andere aanpak waarbij het leven wordt gevierd en de uitvaart een eerbetoon is aan de persoonlijkheid en het leven van de overledene”, zegt uitvaartexpert Johan Verhofstadt van Uitvaartland.nl in een persbericht over nieuwe uitvaarttrends.
Een uitvaart is steeds vaker een feestje. Niemand komt meer in het zwart en de koffie en cake is vervangen door een borrel met bitterballen. “Ik maak regelmatig mee dat er na de uitvaart door de aanwezigen gedanst word op harde muziek”, aldus Verhofstadt. “Mensen erkennen dat een uitvaart meer is dan alleen een moment van verdriet; het is een gelegenheid om het leven te vieren en herinneringen te koesteren.”
Naast gepersonaliseerde ceremonies worden ook alternatieve begrafenis- en crematieopties populairder. De interesse in begraven in de natuur, biologisch afbreekbare doodskisten, duurzaam rouwvervoer en digitale rouwkaarten, waarbij de rouwkaart via email of Whatsapp wordt verstuurd, neemt rap toe.
Niet cremeren, maar resomeren
Volgens Verhofstadt is cremeren al jaren veel populairder dan begraven en neemt het percentage mensen dat kiest voor een crematie nog ieder jaar toe. Maar de uitvaartexpert verwacht dat daar binnenkort mogelijk verandering in komt, nu er een nieuw, duurzamer alternatief op de markt is: resomeren.
Resomeren is een chemisch proces waarbij het lichaam wordt opgelost in een stalen drukvat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde, meestal kaliumhydroxide, opgelost in heet water. Resomeren wordt ook wel bio-cremeren of alkalische hydrolyse genoemd.
Na het proces, wat zo'n 8 tot 12 uur in beslag neemt, blijven alleen de botten van de overledene over. Die worden vervolgens tot een poeder gemalen, dat de nabestaanden in een urn kunnen bewaren
Op dit moment is het nog niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Maar omdat het een duurzamere methode is, wil het kabinet resomeren onder voorwaarden legaliseren. Het wetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd.